Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009

ΤΙΟ ΠΡΩΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ανακοινωση No 3 : Το σπίτι με τα πολλά δωμάτια
Στη κομμούνα του Παρισιού κάθε οδόφραγμα είχε το όνομά του. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτήν τη παράδοση που θέλει να δίδει νεα ονόματα σε νεες καταστάσεις, ας θεωρήσουμε το κτίριο της παλιάς αγοράς φρούτων της Φωκίωνος Νέγρη - που ευρισκόμενο σε κατάληψη παράγει ήδη εξαιρετικό εργο - ένα είδος ανίκητου οδοφράγματος και ας στεγάσουμε στο εσωτερικό του εκείνες τις ενέργειες που θα επιτρέψουν σε κάποιον ευφάνταστο υπερασπιστή του να του δώσει ένα άλλο όνομα αργότερα, όνομα που με ίχνη συνωμοτικότητας και υπερηφάνειας θα μπορούμε να προφέρουμε εσαεί.
Ας το ονομάσουμε, λοιπόν, τώρα, ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ και ας οικειοποιηθούμε τις συμπαραδηλώσεις που το όνομά του φέρει .
Στα παλιά καταστήματα-καμαρίνια, που ευρίσκονται δεξιά και αριστερά του κεντρικού κλίτους, με ριντό, περσίδες, κουρτίνες, μετακινούμενα παραβάν και κατάλληλα έπιπλα, η απαραίτητη απομόνωση, θα επιτρέπει σε πολλές δραστηριότητες να συνυπάρχουν. Ας ονομάσουμε, εως οτου βρεθεί καταλληλότερη ονομασία, ΔΩΜΑΤΙΟ, το καθένα από αυτά τα καμαρίνια, και ΓΡΑΦΕΙΟ κάθε ενότητα δραστηριοτήτων που θα στεγάζεται εκεί.
Στα δωμάτιο της ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ, γιατροί και φοιτητές της ιατρικής μπορούν να συμβουλεύουν ασθενείς μετά το ιατρείο τους, ενώ γνώστες της ολιστικής ιατρικής περιμένουν στο διπλανό γραφείο να τους πουν και αυτοί τη γνώμη τους. Στο δωμάτιο ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, έμπειροι δικηγόροι και υπάλληλοι σχετικών γραφείων του δημοσίου, δίδουν σαφείς οδηγίες σε αλλοεθνείς για υποθέσεις τους. Στο δωμάτιο ΑΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, εως αργα το βράδυ, με σχέδια, βιβλία, slides, συζητούν - φυσικά χωρίς χρήματα - την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος. Τα καλοσχεδιασμένα stand στην είσοδο με τα έντυπα και με το ημερήσιο τύπο της Αγοράς, το υποβλητικά φωτισμένο cafeνείο, τα διαχωριστικά των δωματίων με τα αρμονικά χρώματα, σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από ανθρώπους που μένουν εδώ κοντά- αλλά και οχι μονο. Ετσι η Αγορά μπορεί να παραμένει ανοιχτή ολο το 24ωρο, να γίνει το ελκυστικότερο μέρος της Φωκίωνος και να δώσει κυριολεχτική μορφή και περιεχόμενοστη λέξη ψυχαγωγία. Τα δωμάτια- γραφεία, κατ’ αρχήν, μπορούν να είναι:
1. ΔΩΜΑΤΙΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ Καταγράφεται και αρχειοθετείται ότι παλιότερο εμπλέκεται στα σύγχρονα γεγονότα και ότι συμβαίνει τώρα που μπορεί και πρέπει να διασωθεί.

2. ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Σε συνεργασία με οικολογικές οργανώσεις, τα σχολεία της περιοχής, τα καταστήματα, τους κατοίκους , οργανώσεις του εξωτερικού, το γραφείο μεριμνά και ενημερώνει για κάθε τι απαραίτητο εντός και εκτός του διαμερίσματος.
3. ΔΩΜΑΤΙΟ ΕΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Και στο συμβούλιο της Αγοράς τα ζητήματα της παιδείας συζητούνται διαρκώς. Αλλά εδώ, κεντρικό ζήτημα δεν είναι η προβληματική παιδεία των ΄μικρών΄ μαθητών, αλλά των ΄μεγάλων΄. Και, βέβαια, παραδίδονται μαθήματα πιάνου, αισθητικής, internet,...
Τα μαθήματα στους αλλοεθνείς διευρύνονται και αρχίζουν να γίνονται μαθήματα και από αυτούς προς τους κατοίκους της χώρας που τους φιλοξενεί.
4

4. ΔΩΜΑΤΙΟ ΓΙΟΡΤΩΝ Το αυθεντικό στυλ κάθε εποχής αναγνωρίζεται από την περίσσεια της, το ξόδεμά της. Τη σχόλη και της γιορτές της. Ευτυχώς για μας, ζούμε σε μια εποχή που και πρέπει και μπορούμε να τα ανακαλύψομε όλα από την αρχή. Και τις γιορτές.

5. ΔΩΜΑΤΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ Κριτικοί κινηματογράφου που μένουν στη περιοχή - και όχι μόνο -, ηθοποιοί και σκηνοθέτες των θεάτρων της Κυψέλης, καλλιτέχνες,… μαζί με τους κατοίκους, παιδιά των σχολείων, αλλοεθνείς, μπορούν να …

6. ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ Κάθε μέρα, γιατροί, νοσοκόμοι, φαρμακοποιοί, προσφέρουν εθελοντικά τις γνώσεις τους. Η σύνδεση του γραφείου με νοσοκομεία, κλινικές - στο εσωτερικό και στο εξωτερικό - μπορεί να κάνει τη μικρή μονάδα εστία πλατιάς επισκεψιμότητας.

7. ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ
Νους υγιής εν σώματι υγιές, περπατώντας, κολυμπώντας και ποδηλατώντας.

8. ΔΩΜΑΤΙΟ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ
Η αναδιαμόρφωση της Αγοράς, η κατασκευή ενός υπαίθριου θεάτρου στη συμβολή Σκύρου και Φωκίωνος Νέγρη, το στήσιμο ενός βιβλιοπωλείου, η πρώτη υλη για την έντυπη και ραδιοφωνική ενημέρωση, απαιτούν υλικό εξοπλισμό και, βεβαίως-βεβαίως, χρήματα. Έμπειροι οικονομολόγοι που θέλουν να ανανήψουν, ριζοσπάστες φοιτητές της υπο κατάληψη ΑΣΟΕΕ,…

9. ΔΩΜΑΤΙΟ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Κάτοικοι της περιοχής που είναι νομομαθείς και δικηγόροι, ψυχολόγοι, που εργάζονται στο ιδιωτικό ή στο δημόσιο, σε συνεργασία με τα ανάλογα γραφεία του εσωτερικού και του εξωτερικού, προσφέρουν τις γνώσεις τους, αφιλοκερδώς , καθημερινά, σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς τόσο σε ζητήματα κρατικών συναλλαγών όσο και προσωπικών υποθέσεων.

10. ΔΩΜΑΤΙΟ ΑΣΤΙΚΟΥ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Θέλετε να γνωρίσετε τον ψυχικό κόσμο των ανθρώπων μιας χώρας; Δεν έχετε παρά να δείτε τα χωριά και τις πόλεις της, τους δρόμους και τις πλατείες της. Δυστυχώς τα καταφέραμε να ζούμε σε μια χώρα που τίποτε δεν είναι στη θέση του και όλα είναι άσχημα. Ξανα-σχεδιάζοντας τα έπιπλά μας, το δωμάτιό μας, το σπίτι μας, την πλατεία Κυψέλης, η αλάθητη και γενναιόδωρη γλώσσα των μορφών, ξανα-γράφει το ασυνείδητό μας.

11. ΔΩΜΑΤΙΟ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τα site του Συμβουλίου της Αγοράς και όλα τα σχετικά του διαδικτύου, ενας σταθμός από παλιούς ερασιτέχνες, τα έντυπα του Συμβουλίου, τα υλικά της άυλης και ένυλης επικοινωνίας, χρειάζονται το δικό τους γραφείο.512. ΔΩΜΑΤΙΟ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ
Άνθρωποι που είναι ασκημένοι σε σύνθετες δραστηριότητες αλλά και ταλαντούχοι, με ιδικού τύπου ευαισθησίες και εκλεπτυσμένη αποτελεσματικότητα, σκακιστές, προπονητές, σκηνοθέτες, … μπορούν να αναλάβουν το έργο του συντονισμού και της άρθρωσης του Συμβουλίου. Και, βέβαια, ποτέ δεν ξεχνάμε, πως και οι αυτοπροτεινόμενοι και οι εκλεγμένοι, είναι διαρκώς αιρετοί και ανακλητοί.
Αιρετοί, ανακλητοί και διαρκώς υπόλογοι στο κεντρικό όργανο του συμβουλίου, που δεν είναι παρά η γενική συνέλευση.

13. ΔΩΜΑΤΙΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Μια από τις καλύτερες υπηρεσίες που έχει οργανώσει η Αγορά είναι η προσφορά ρούχων. Μήπως μπορούμε να την διευρύνομε; Να προσφέρομε και να αποκτήσομε πολύ περισσότερα αγαθά, δίδοντας από αυτά που σε όλους μας περισσεύουν; Και, μαζί με τα πράγματα, ιδιότητες, ικανότητες και υπηρεσίες; Να ανταλλάξομε ρούχα, έπιπλα, υπολογιστές,…, αλλά και κάθε είδους γνώσεις και διαθεσιμότητες που έχομε και είναι πολύτιμες για τους άλλους : Να κρατήσομε τα μικρά παιδιά μέρες γιορτής ή να πάμε στο εξοχικό μιας άγνωστης σε μας οικογένεια και να περιποιηθούμε μαζί τους τον χορταριασμένο κήπο, ορίζοντας τις απαρχές μιας άλλης κοινωνικότητας και γενναιοδωρίας;
ΑΣ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ:

Δεν χρειαζόμαστε να ακούσουμε ακόμα ένα ποίημα,
δεν χρειαζόμαστε άλλο ένα φιλμ,
ας είναι και Ο Καθρέφτης του Ταρκόφσκι:

XΡEIAZOMAΣTE ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ ΠΟΙΗΣΗ
ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΘΡΕΦΤΙΖΕΤΑΙ ΑΚΕΡΑΙΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ

6Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου