Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ





Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ


Ανακοινωση No 2 : Θαρσουντες ουν και κυβερνηται και ναυται

1. Τα συμβούλια είναι διαχρονική και διατοπική έννοια. Πάντοτε οι άνθρωποι συν-βουλεύονταν για να αποφασίσουν πως θα οργανωθεί κατά τον δυνατό καλύτερο τρόπο η κοινότητά τους.

2. Ο δήμος και η βουλή της αρχαίας Αθήνας και των άλλων ελληνικών πόλεων, η signoria των μεσαιωνικών και των αναγεννησιακών πόλεων, η κομμούνα του Παρισιού, τα επαναστατικά εργατικά συμβούλια σε όλη την Eυρώπη κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, τα εργατικά συμβούλια του Μάη του ‘68, είναι οι χαρακτηριστικότερες εκφράσεις της ικανότητας των πολιτών να παίρνουν καίριες αποφάσεις σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας με άμεση δημοκρατία. Τόσο σε επαναστατικές όσο σε ήρεμες περιόδους.

3. Οι λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας του πολιτισμού ανήκουν στις εποχές της ελεύθερης, αυθόρμητης και καθολικής συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.

4. Ζούμε στον 21ο αιώνα. Αυτό που, μονολεκτικά και περιφρονητικά αποκαλούμε ’’ σύστημα’’ φαίνεται να έχει οριστικά κλείσει τον κύκλο του, αφού δεν μπορεί να παράξει καμιά νέα αξία που να μπορούμε να επενδύσομε πάνω της. Απο την άλλη, οι μορφές του σύγχρονου επαναστατικού προτάγματος, οι διεκδικήσεις του, η αντιπροσώπευση, τα ¨μέσα¨ και οι ¨σκοποί¨ του, δεν μπορεί παρά να είναι ριζικά διαφορετικοί από εκείνες του περασμένου αιώνα. Τα ψηφιακά συμβούλια φαίνεται να είναι η αυτονόητη απάντηση στην εύλογη απαίτηση να ορίζομε τη ζωή μας , ακολουθώντας τις βαθύτερές της κλίσεις, ζώντας στο εσωτερικό της κοινότητας που δημιουργεί λαμπρά και πρωτότυπα έργα, για τα οποία θα είμαστε υπόλογοι και διαρκώς ερωτώμενοι.

5. Πέντε είναι οι διαφοροποιήσεις των ψηφιακών από τα ιστορικά συμβούλια:

Α. η υπερτοπικότητά τους. Τόσο κατά την ώρα των συζητήσεων όσο και κατά την ώρα των αποφάσεων, στα ψηφιακά συμβούλια μπορούν να έχουν συμμετοχή όσοι πολίτες ενδιαφέρονται, ανεξάρτητα τού μέρους που κατοικούν. Η προσφερόμενη έτσι αθροιστική ενέργεια για κάθε υπόθεση, μπορεί να είναι ανυπολόγιστη. Αφετέρου, αν μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργά σε υποθέσεις που βρίσκονται μακριά από το σπίτι μας, σε αντίθεση με την στενεμένη ζωή που ζούμε σήμερα, ο κόσμος θα αποκτήσει ένα πρωτότυπο βάθος και ενδιαφέρον.

Β. η διευρημένη χρονικότητά τους: Τόσο η μηδενική χρονική απόσταση ανάμεσα στο γεγονός, στην πρόσληψη και στην απάντησή του, όσο και οι διαφορετικές και παράλληλες χρονικότητες που μπορούν να κατέχουν και να αποδίδουν τα ενεργά μέλη κάθε ψηφιακού συμβουλίου , επιτρέπουν, εκτός από την άμεση παρέμβαση, τον πολυσχιδή εμπλουτισμό και την ποιοτική διεύρυνση της καθημερινής ζωής.

Γ. Η εν δυνάμει υψηλή ποιότητα και η αχανής ποσότητα των ανα πάσα στιγμή διαθέσιμων πληροφοριών, το πολυεπίπεδο των δυνατών συνδυασμών, η αποθηκευτικότητα, η αμεσότητα, η ακρίβεια, η ταχύτητα, η πρωτοφανής ελευθερία, κυρίως όμως η διαδραστικότητα είναι χαρακτηριστικές ιδιότητες του διαδικτύου. Αυτές ακριβώς τις ιδιότητες τα ψηφιακά συμβούλια μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να φέρουν σε πέρας το εξαιρετικά σύνθετο και δύσκολο έργο τους. Και, βέβαια, με τη βοήθεια του διαδικτύου, τα ψηφιακά συμβούλια μπορούν να επαναπροσδιορίσουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον θεμελιώδη όρο της ζωής μας : το παιχνίδι.

2



Δ. Ενώ τα κλασικά συμβούλια οριοθετούνται επακριβώς και έχουν κλειστά όρια (τόσα ακριβώς μέλη, σε αυτήν ακριβώς τη διεύθυνση και ώρα έγινε η συζήτηση…), τα ψηφιακά συμβούλια έχουν ανοικτά όρια και δεν προσδιορίζονται με σαφήνεια όλοι οι συντελεστές λειτουργίας τους, διατηρώντας χαρακτήρα ασάφειας και απροσδιοριστίας.

Ε. Η χρήση του διαδικτύου από τα συμβούλια καθιστά το ενιαίο δίκτυο των ψηφιακών συμβουλίων μια πανίσχυρη μηχανή που υπερβαίνει το άθροισμα των επι μέρους συμβουλίων.
6. Στα συμβούλια η συμμετοχή είναι εθελούσια, οι διαδικασίες δημοκρατικές και όλες οι πράξεις στηρίζονται στην ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών και πραγμάτων. Καθώς, λοιπόν, τα συμβούλια ισχυροποιούνται και η αυτοσυνείδησή τους διαρκώς πυκνώνει, τα μέλη τους ασκούνται και εθίζονται σε κεντρικά ζητήματα υπέρβασης της απολιθωμένης κοινωνίας. Η καταστροφή της γραφειοκρατίας, η ριζική τροποποίηση της εργασίας, η εξαφάνιση του εμπορεύματος και του θεάματος, η σωτηρία του περιβάλλοντος είναι το συνδυασμένο έργο που καλείται να φέρει σε πέρας το δίκτυο των ψηφιακών συμβουλίων, οργανώνοντας με συνέπεια τους όρους τού καινοφανούς σχεδίου μιας άλλης κατοικισιμότητας , του μοναδικού προτάγματος που μπορούμε με πάθος να υπερασπιστούμε. Αφετέρου, δεν είναι καθόλου παράλογο να φανταστούμε εκείνες ακριβώς τις συνιστώσες που θα επιτρέψουν την ανάδυση μιας άλλης ψυχής και μιας άλλης εσωτερικότητας που θα μας μετασχηματίσουν προσωπικά.
7. Από που θα αντλήσουν την ισχύ τους τα εργατικά συμβούλια; Από τους ασύλληπτους συνδυασμούς δυνατοτήτων που παρέχει το διαδίκτυο; Από το αφυπνισμένο πλήθος των ανθρώπων, όλων των ηλικιών και εθνοτήτων, επ- αγγελμάτων και ιδιεταιροτήτων; Από τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά; Υπάρχει βαθιά μέσα μας κάτι που είναι πρωτογενές και ανεξέλεγκτο: η λιμνάζουσα ενεργητικότητα, οι άφωνες ικανότητες που περιμένουν ένα νεύμα του πραγματικού για να υποστασιοποιηθούν, ενα ξέχειλο δυναμικό που ακόμα υπνώττει. Οι αδικαίωτοι σιωπηλοί μας μονόλογοι και οι ημιτελείς φαντασιώσεις είναι οι σάρισες της ανίκητης λοξής μας φάλαγγας που μπορούν να κερδίζουν όλες τις μάχες των Γαυγαμήλων.
8. Δυο πολίτες του κόσμου που συνομιλούν, που συνομιλούν οπουδήποτε, παραδείγματος χάριν στα κινητά τους τηλέφωνα, αποτελούν τον εν δυνάμει πυρήνα κάθε ψηφιακού συμβουλίου. Υποψήφιο μέλος είναι κάθε πολίτης που είναι διαθέσιμος να ανοιχτεί, μαζί με τους συνεργάτες του, στη πλατιά θάλασσα μιας άλλης κοινότητας : να λάβει μέρος σε επιτροπές και συζητήσεις, να συναποφασίσει για ζητήματα που τον αφορούν και ποτέ δεν ρωτήθηκε, να προτείνει ιδέες για την κατασκευή έργων που καθιστούν τα υποκείμενα παρόντα και υπερήφανα. Να ριζοσπαστικοποιήσει, με απόλυτο τρόπο, τη ζωή του, ταυτόχρονα με τη ζωή των άλλων. Αιρετότητα, ανακλιτότητα και διαρκής εποπτεία είναι οι δοκιμασμένες δημοκρατικές μέθοδοι για την καλύτερη δυνατή λειτουργία των συμβουλίων.

9. Η έδρα κάθε ψηφιακού συμβουλίου είναι διφυής και δισυπόστατη : ευρίσκεται - ταυτόχρονα - σε ένα κτίριο, σε μια περιοχή, σε μια χώρα αλλά και στην οθόνη του υπολογιστή, στην οθόνη του κινητού, στο ακουστικό του τηλεφώνου, στο γράμμα που μόλις έφθασε. Η έδρα κάθε συμβουλίου ευρίσκεται και στον πραγματικό και στον εικονικό χώρο. Οι συνέπειες αυτού του γεγονότος - μια από τις απόρροιες της διαδικής φύσεως του bit- είναι καταλυτικές, αρχής γενομένης της χρήσης της αριστοτέλειας λογικής. Και το ανώτατο όργανο, η συνέλευση του συμβουλίου, μπορεί να βουλεύεται, ταυτόχρονα, και σε μια αίθουσα, και στις οθόνες των υπολογιστών.


3

10. Τα μέλη των ψηφιακών συμβουλίων οικειοποιούνται και κάνουν χρήση μιας πρωτόγνωρης εντοπιότητας, συνυφασμένη με μια καινοφανή διεθνικότητα, υπερ-εθνικότητα, και, εν τέλει, αεθνότητα. Ρίζα και αφετηρία της νέας αυτής αεθνότητας δεν μπορεί παρά να είναι η προσωπική και η συλλογική επαναδιαπραγμάτευση κάθε προσωπικής αξίας, συνήθειας, πίστης και καταβολής που όλες στηρίζονται - αναπόδραστη καταδίκη και ελευθερία - στην εθνότητα της καταγωγής. Η τριβή και η ενασχόληση με τον οικείο/ξένο τόπο που κατοικούμε είναι η συμπληρωματική όψη του ξένου/οικείου τόπου που τα ψηφιακά συμβούλια - και μέσω του διαδικτύου - κατέχουν και μας αποδίδουν.

11. Η ένταξη στο κόσμο του διαδικτύου εμπλουτίζει αλλά και καθηλώνει τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, για μια σειρά από λόγους, κυρίως όμως γιατί παραμένει σαν διαδικασία αποσπασματική. Η πλήρης προσχώρησή του στον κόσμο των ψηφιακών συμβουλίων και η ταύτισή του με τις επίπονες καθημερινές κατακτήσεις τους μπορεί να του επιστρέψει ότι πολυτιμότερο τον συνέχει: τον κατάδικό του καθολικό χρόνο .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου